Girighet

Helmner direkt i Hemmets vän

Luk 12:15
Sedan sade han till dem: ”Se till att ni aktar er för all slags girighet, för livet handlar inte om att ha överflöd på ägodelar.”

Pengar är inte roten till allt ont. Det är girigheten. Habegäret. Lusten att roffa åt sig. I girighetens fotspår möter vi ofta missundsamhet och avundsjuka. Snålhet och brist på empati. Osund självupptagenhet, där tillvaron kretsar omkring egen njutning och vinning. Jag tänker på Paulus undervisning om den yttersta tiden:”Människorna skall då vara själviska…”

Och detta verkar också påverka det andliga klimatet i kyrkan. Istället för att leva ett utgivande liv i kärlek till andra jagar de kristna efter något nytt för dagen, vill bara lyssna till ett budskap som ”kliar dem i örat”. Tidens melodi är självförverkligande.

Det blir ganska tydligt då man märker hur även kristna använder facebook, och andra sidor på internet, för att skryta om sitt lyckade liv, sin materiella standard, sina dyrbara semesterresor osv.

Girigheten tar fram det sämsta hos oss människor. I morse berättade man på radion om en högavlönad riksdagsman som trixat med traktamenten och hyror. En förtroendevald representant för folket som mest verkar se till sitt eget bästa. Påstår sig vara skriven i sin gamla mammas fritidshus trots att familjen bor i lägenhet i Stockholm. Allt för att kunna utnyttja systemet och krama ut några futtiga kronor extra. Om denna utveckling fortsätter raserar det snart allt av moral och ansvarskänsla i samhället. Min bön och längtan är att den kristna församlingen skulle vara en motkraft! En gemenskap som visar på andra ideal. Som lever på ett annorlunda sätt. Vandrar i sin Mästares fotspår, präglade av utgivande, osjälvisk kärlek.

Kanske jag är riktigt gammaldags, men jag har faktiskt aldrig ens löneförhandlat. Med stor tacksamhet och förundran ser jag tillbaka på livet och konstaterar att jag har tjänat en god herre! Inget har fattats mig. Jesus lovar att vår himmelske far ger oss allt vi behöver. Men då vi får begär efter en massa saker vi inte behöver kan vi inte åberopa det löftet hur som helst!
Ett uttryck för tidsandan är en del extrema uttryck för s.k. framgångsteologi. Då gäller det inte bara andlig framgång, tron mäts i ägodelar! Jag har hört predikningar som gått ut på att Jesus var materiellt rik då han gick här på jorden. Givetvis utan hänvisning till någon bibeltext! Och sedan har predikan fortsatt med hånfulla kommentarer om kristna som vill leva enkelt och flärdfritt. Nej, världen ska beundra de kristnas överflöd och se Guds välsignelse när de omger sig med lyx och statusprylar. Min kommentar är; det går bra att odla en sådan teologi om man råkar vara född i rika västvärlden….

Då girigheten slår klorna i oss är det lätt att vi börjar tumma på sanningen. Jag har tyvärr sett tragiska exempel bland egna kollegor. Reseräkningar saltas, musiker/sångare begär skamliga arvoden utan att rodna trots att varje krona man tar emot är offrade medel. Därför är jag glad över att vi har tydliga lönerekommendationer i våra kristna samfund. Dem följer jag, och det har aldrig varit upphov till några diskussioner. Försäljning av böcker redovisas öppet och sker via förlaget. Då mår jag bra och kan räkna med Guds välsignelse över mitt liv och min ekonomi! Jag förespråkar inget strängt fattigdomsideal. Gud vill att vi ska älska livet och vara tacksamma för allt gott han ger. Men, glöm inte bibelordet: ”Där din skatt är där kommer också ditt hjärta att vara…” Vem äger ditt hjärta?

INGEMAR HELMNER

1 tanke på “Girighet

  1. En i sanning stärkande och uppbygglig text man gärna ser att så många som möjligt tar del av och reflekterar över.
    Med tacksamhet,
    Andreas.
    ⚓️⚓️⚓️⚓️

    Gillad av 1 person

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s