Sara Skyttedal till EU

Jag trodde den tiden var förbi när man bemötte KD med osakliga påståenden, avsiktliga missförstånd och för övrigt en attityd som pekade ut partiet som varande en främmande fågel, knappt flygfärdig. Med en påsmetad brunaktig färgskala i klädedräkten.

Men de opinionsmässiga framgångarna för KD blev för mycket för de övriga partiernas ledare. ”Dom måste komma ner på jorden”, ner till den egna nivå och då får ändamålet helga medlen. Nu senast exemplifierat av centerns Fredrik Federley

Därför har Ebba Busch Thor ansett sig behöva besvara den skur av lögnaktiga påståenden från C och partiets toppnamn. Det hyckleri som frodas i svensk politik f.n. gör det säkert nödvändigt för Ebba att återkomma i liknande ärenden.

Jag vill gärna visa vad KD har att vänta sig när argumentationsnöden infinner sig hos ”medtävlarna” och deras handgångna journalister från media och därför vill jag återge hur det kommer att låta framöver.
C-påstående 1:
”Man [KD] tar en Trump-kampanj och gör till sin EU-kampanj. Det är en tydlig signal till väljarna. Alla som vet något om kommunikation vet exakt vilka signaler det här skickar.” -Fredrick Federley i P1 Morgon

EBBAS SVAR 1:
Ja, det är en formulering som ska väcka uppmärksamhet. Den ska sätta fokus i EU-debatten på det vi anser bör vara kärnan i valrörelsen – nämligen frågan om vad EU ska vara.

Det är också en viktig markering mot federalistiska åsiktsströmningar ute i Europa som nu vill se ett Europas förenta stater – en superstat. Därmed är KD:s kampanj faktiskt Trumps raka motsats. KD vill göra EU lagom. Inte great. EU ska inte vara ”great”, i bemärkelsen grandiost, utan just lagom!
C-påstående 2:
”Ska Kristdemokraterna fortsätta rösta mot kvinnors rätt till sin kropp?” – Fredrick Federley i P1 Morgon. ”Samma person [Lars Adaktusson] har röstat nej till möjligheten och rättigheten för kvinnors abort” – Annie Lööf i riksdagen

EBBAS SVAR 2:
Kristdemokraterna står bakom svensk abortlagstiftning. Det har vi gjort i över 30 år. Alla andra påståenden är sådant vi vanligen får höra från våra meningsmotståndare. Vi tycker dock inte att det är en fråga som hör hemma på EU-nivå. EU bör inte besluta om aborträtten och därför säger vi nej till att lyfta upp den. Detta vet Centerpartiet mycket väl.

När en fråga förs upp på EU-nivå så kommer man behöva kompromissa. Vill man hålla fast vid svensk aborträtt så bör man inte öppna för att behöva kompromissa med länder som Malta, Polen och Irland om aborträtten

.C-påstående 3:
”Kommer man [KD] fortsätta åka på hatmöten i Latinamerika med allsköns homofober och abortmotståndare?” – Fredrick Federley i P1 Morgon

EBBAS SVAR 3:
Lars Adaktusson var KD:s Europaparlamentariker från 2014 fram tills han blev riksdagsledamot i höstas. Han har arbetat outtröttligt för att lyfta frågan om förföljelsen av kristna världen över (världens mest förföljda religion) och specifikt situationen för yezidier.

Under sin tid som EU-parlamentariker deltog Lars i ett antal möten med företrädare vars åsikter han verkligen inte delar – i syfte att öka stödet för att stoppa det pågående folkmordet och i frågor kopplat till Syrienkriget. Han har träffat många olika påtryckningsgrupper och även diktaturregimer som Saudiarabien och Iran.

Lars Adaktusson har deltagit i mötena därför att politiska kontakter och dialog har gett möjlighet att direkt framföra krav på respekt för mänskliga rättigheter. Lars Adaktussons tal på konferensen i Colombia (där det fanns många politiker vars åsikter KD inte delar) handlade om religionsfrihet och religionsförföljelse, om människovärde, mänskliga rättigheter och offren för Islamiska statens folkmord.

Det är få svenska politiker som besökt både Syrien och Irak. Som blickat upp mot de byggnader varifrån IS har kastat ned homosexuella, kristna och ”feltroende” muslimer till ond bråd död. Eller stått på de torg där oskyldiga människoliv slaktats.

Omkring en halv miljon människor har mist sitt liv i kriget i Syrien. Att centerpartisternas toppkandidat försöker smutskasta och misstänkliggöra Adaktussons arbete med att stå upp för människovärdet och stoppa ett pågående folkmord – det får stå för dem.
C-påstående 4:
”Nu tvekar man (KD) mellan liberala värderingar och diktaturfasoner”

”Nu öppnar man dörrar som tidigare varit stängda. Nu tvekar man i valet mellan liberala värderingar och diktaturfasoner.” – Fredrick Federley i Aftonbladet

EBBAS SVAR 4:
Att KD nu gett besked om att vi är beredda att göra allt vi kan för att, utifrån våra värderingar, få igenom den politik vi lovat väljarna, även om det kräver samtal med alla partier i riksdagen (inklusive SD och V) – det är något jag är stolt över. Vi står upp för vår politik och våra värderingar. I Europaparlamentet förhandlar alla svenska partier, inklusive C, med alla anda partigrupper. Även partigrupper där uttalade kommunister och främlingsfientliga finns med.

Det besked vi har gett för den nationella politiken och vilka vi kan samtala med är inte en tvekan kring diktaturfasoner, utan helt i linje med god demokratisk ordning.

C-påstående 5:
”1000% fel i antal anmälda övergrepp” – Fredrick Federley på Facebook:

EBBAS SVAR 5:
I SVT Agendas partiledardebatt nämnde jag att 100 000 kvinnor om året utsätts för våldtäkt eller försök till våldtäkt. Jag sade också att ungefär 8000 hade tagit mod till sig att anmäla.

Den första siffran bygger på kriminalstatistik om självrapporterad utsatthet. Brottsförebyggande rådets senaste Nationella trygghetsundersökning (NTU) visar att 2,3 procent av kvinnor (16-84 år) uppger att de utsatts för ”allvarliga sexualbrott” under det senaste året. Det finns ungefär 4 miljoner kvinnor över 15 i Sverige.

Den andra siffran är en avrundning av antalet anmälda våldtäktsbrott.
Påstående 6:
Det påstås att Skyttedal inte kan välja med Macron och Orban…

Så här sade Skyttedal:

”De öppet EU-kritiska krafterna ger inte sken av att vara något annat än några som försöker förgöra EU-samarbetet. Men minst lika destruktiv är den EU-federalistiska strömningen just nu. Om man tvingar Europa att komma allt tajtare i för många frågor, tror jag att friktionen mellan länderna snarare ökar. Det riskerar att slita sönder samarbetet i grunden.” – Sara Skyttedal i DN

EBBAS SVAR 6:
Det här valet står inte mellan Macron som vill göra EU till en superstat eller högerpopulisten Orban. Skyttedal värjer sig mot frågeställningen och pekar på hur skadliga båda dessa politiska ledares linjer skulle vara för EU-sammanhållningen. Det går att värna EU genom att förbättra EU:s arbete med klimatfrågan, mot gränsöverskridande brottslighet och för friare handel, men säga nej till att EU ska besluta om skatter och föräldraledighet. Det är ett lagom EU. Det är det KD går till val på.

Annie Lööfs påstående 7:
”Där Skyttedal inte glasklart kunde välja” – Annie Lööf i riksdagen

EBBAS SVAR 7:
Inte kunde välja?
Då rekommenderar jag er att ta del av HELA intervjun i DN där Skyttedal säger:

”Det är bara ett av de här länderna som man har inlett ett artikel 7-förfarande mot, på väldigt goda grunder. Det är Ungern. Därför ser jag så klart hellre ett samarbete med Macron.” – Sara Skyttedal i DN

Ytterligare kritik mot Orban:
”Det måste finnas någon gräns för hur långt bort från de gemensamma värderingarna man kan gå. I Ungern har man tummat på saker som pressfriheten, rättsväsendets oberoende och möjligheten för oppositionen att organisera sig” – Sara Skyttedal i DN

Ebbas slutord:
Centerpartiet säger sig stå upp mot populism. Min fråga blir då om det är genom att medvetet missförstå, fara med osanning och vilseleda som de tänker ta kampen mot populism?

Nej, tvärtom har Centerpartiet snarare gjort sig skyldiga för att använda just den sortens verktyg som europeiska högerpopulister använder. Centerpartiet passerade verkligen anständighetens gräns igår.

Populism bekämpas med hederlighet och sanning!

/Ebba Busch Thor

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s