Lewi Pethrus, en stor ledare

Hyllningstext från Dagen

 

Ebba Busch Thor om Lewi Pethrus betydelse i dag för det parti han tog initiativ till 1964LP

I tre år har Ebba Busch Thor lett Kristdemokraterna. Initiativtagaren Lewi Pethrus ser hon som en viktig förebild – inte minst Pethrus fokus på den kristna etiken som grund för partiet.

Beskriv din egen relation till Lewi Pethrus? 

– Lewi Pethrus är en stor förebild och inspirationskälla i att vara med och påverka samhället till det bättre. Tidningen Expressen placerade Lewi Pethrus på fjärde plats när tidningen inför millennieskiftet listade de personer som haft störst inverkan i Sverige.

 

Lewi Pethrus koppling till KD: I januari 1964 väckte Lewi Pethrus frågan om att starta ett kristet parti. I mars samma år bildades Kristdemokratisk samling (KDS) Birger Ekstedt valdes till partiordförande och Lewi Pethrus till vice ordförande.

Vilka av hans tankar kring partiet skulle du säga är starka inom kristdemokraterna i dag?

– Lewi var tydlig med att partiet inte var konfessionellt, men att partiet utgår från den kristna etiken. Det går att peka på att Alf Svensson under sin tid som partiledare lyckades få in en etisk dimension i den politiska debatten som saknades tidigare. Det var detta Fredrik Reinfeldt betonade i den sista partiledardebatten med Alf Svensson i riksdagen. I dag poängterar jag ofta – likt Alf – behovet av ett etiskt modersmål.

Vilka av hans tankar har ni lämnat?

– De frågor som väljarna ställer i dag är till stora delar annorlunda än i början på 1960-talet. För att svara på dem i dag behövs ny politik. Vi har precis som andra partier förändrats under årens lopp. Exempelvis har vi övergett tanken på en samlingsregering som var tydlig inom partiets första år.

Det har gått 55 år sedan Lewi Pethrus tog initiativet till att bilda det som skulle bli Kd, vad skulle du säga är partiets viktigaste bidrag till Sverige?

– Partiets viktigaste bidrag är att vi fått in en tydlig etisk dimension i den politiska debatten och vår betoning av människovärdets okränkbarhet. En tydlig sakpolitisk fråga som illustrerar detta är kriminaliseringen av innehav av barnpornografi, detta är partiets förtjänst och det är verkligen av stor betydelse.

Vilken blir KD:s viktigaste framtidsutmaning?

– Människovärdets okränkbarhet behöver alltid försvaras inom alla politikens områden, även 2019 och 2029 liksom åren därpå. Se bara på hur människovärdet har devalverats (just detta varnade Lewi för) när människor mördas på öppen gata i Sverige.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s