Tecken i tiden

Ibland får jag känslan av att kristna inte är intresserbok2ade av det faktum att Jesus skall komma tillbaka. I den mån det är så, går man miste om en stor uppmuntran. Hans förebådade återkomst är ett av de största delmålen vi kan se framför oss. Det leder oss fram till slutmålet, evigheten där Guds rättfärdighet råder. Något att verkligen se fram emot och vi kan lugnt säga att vi är nära nu.

Anledningen till att jag tror så är bl.a. alla det s.k. tidstecken som förebådar händelsen och jag kommer att redovisa dem i kommande inlägg på bloggen. Allting tyder på att tiden fram till dess är kort. Det mesta jag redovisar har sitt ursprung Anders Gärdeborns bok Mästerdirigentens verk där han redovisar vad han har forskat i vad  Guds ord, bibeln, säger i detta och många andra frågor.

Www.masterdirigentensverk.se

—–

Det är lätt att övertolka ”tidens tecken”, men ändå måste vi hörsamma Jesu uppmaning att vara observanta på när tiden för hans återkomst närmar sig:

Lär av en jämförelse med fikonträdet. Redan när kvisten blir mjuk och bladen spricker ut vet ni att sommaren är nära. På samma sätt vet ni, när ni ser allt detta, att han är nära och står för dörren. (Matt 24:32-33)

Allt detta” är de tidstecken Jesus beskriver i ett av Bibelns viktigaste eskatologiska kapitel nämligen Matteus 24. Vi ska därför studera detta och andra ställen för att kunna ge en positiv respons på vår Herres vädjan att stå på tå vid hans återkomst. Kom dock ihåg att det alltid finns en risk i att försöka harmoniera nutida händelser med bibliska profetior.

Den sista tiden utmärks av två samverkande händelseutvecklingar: Dels kommer Gud att utgjuta sina vredesdomar över ondskan och dess utövare och dels kommer han att beskydda de sina.

Gamla testamentet beskriver Guds domar på flera ställen, och i många fall jämförs de målande med de umbäranden som drabbar en barnaföderska: För jag hör rop som från en födande kvinna, ångestrop som från en förstföderska. Det är dottern Sions röst. (Jer 4:31)

Jesus fortsätter denna analogi när han mitt i en uppräkning av tecken på hans återkomst skjuter in att allt detta är bara början på födslovåndorna (Matt 24:8). Sådana smärtor utmärks av ett pulserande förlopp där topparna blir kraftigare och kraftigare och kommer tätare och tätare, något vi därför kan förvänta oss även av den sista tidens lidande. Mot slutet kommer det att bli en så stor nöd att något liknande aldrig förekommit från världens begynnelse och ända fram till nu, och inte heller ska komma (Matt 24:21).

Vad är det då för födslovåndor som kommer att utmärka denna tid och som redan har börjat om än i förhållandevis liten skala?

3 tankar på “Tecken i tiden

 1. Jag tror det är lämpligt att allra först reda ut judarnas och Israels ställning i Bibeln. Om inte detta är klart blir det meningslöst att diskutera ”fikonträdet”. Som du förstår syftar jag på den så kallade eraättningsteologin.

  Gilla

  • Per, först tack för din kommentar. Dock, jag är inte säker på att jag förstår hur du menar. Judarna har en huvudroll att spela i avslutningen av tiden. Det framgår tydligt i bibeln, tycker jag, och bilden av fikonträdet syftar också på dem. Kvisten har blivit mjuk och sommaren är nära, ”och när vi ser allt detta vet vi att sommaren är nära”. Allt detta syftar på övriga tidstecken, bl.. i Matt.25.
   Detta har ingenting att göra med ersättningsteologin.
   /Stig

   Jag skall försöka att i kommande inlägg peka på flera s.k. tidstecken.

   Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s