När jag är svag då är jag stark, för jag då står på löftets mark

03-39_3

Något av löfteslandet

Det är ord som gäller personliga förhållanden, men även nationer, speciellt en nation, Israel. Det folket kommer att spela större roll i tidens avslutning än vad deras fiender föreställer sig. Gud hade utvalt dem att bli det folk som såg Jesus födas och korsfästas, men också vara platsen för hans återkomst. Han har en plan för detta.

Det var inte för att ni var större än alla andra folk som Herren fäste sig vid er och utvalde er, ni var tvärtom mindre än alla andra folk. Utan det var därför att Herren älskade er och höll den ed som han hade gett era fäder som Herren förde er ut med stark hand och befriade dig ur träldomshuset, ur den egyptiske kungens hand, ur faraos hand.” (5 Mos 7:6-8)
Nu kunde Gud gå vidare med sin plan och anförtro ett helt folk Guds ord, inte bara som tidigare enskilda individer.

Vilket företräde har då judarna…? En stor fördel, på alla sätt. Först och främst: Guds ord anförtroddes åt dem, skriver Paulus bekräftande i (Rom 3:1-2).

Han fortsätter:
”De är israeliter, de har barnaskapet och härligheten, förbunden och lagen, tempelgudstjänsterna och löftena. De har fäderna, och från dem har Kristus kommit som människa, han som är över allting, Gud, välsignad i evighet, Amen” (Rom 9:4-5 SFB)

Genom att välja ut detta folk bland alla andra kunde Gud sända avkomlingen, som är Kristus, för att hela världen skulle bli välsignad genom honom.
Men innan dess måste Gud först ge lagen genom Mose, normerna som han ställde upp för mänskligheten, för att genom lagen avslöja synden, för att han sedan kunna ge förlåtelsen.

Ty lagen gavs genom Mose, men nåden och sanningen har kommit genom Jesus Kristus. Alltså, Innan Gud kunde genomföra sin slutliga plan att befria mänskligheten från dess synd, måste han först göra synden känd. Det skedde genom lagen.
Gud verkade under denna tid genom profeterna. De kom alla från det judiska folket, Abrahams ättlingar. Israel blev det folk, som Gud använde för sin plan att fullborda den avsikt han hade från början, men som Satan gjorde, och gör allt för att sabotera.

Men nu är alltså tiden inne för Guds nästa steg i sin plan, med ett betydligt större mått av härlighet än det gamla förbundet kunde ge, som skulle nå många fler människor Frälsningen kommer från judarna, sade Jesus (Joh 4:22)

De är Guds utgångspunkt för det stora som nu skulle ske. Och den perioden började i och med att Gud sände sin egen son, ner till oss för att etablera sitt rike på jorden, mitt ibland människorna och han säger:

Åt mig har getts all makt i himlen och på jorden. Gå därför ut och gör alla folk till lärjungar (Matt 28:19-20)

En ny tid hade kommit. Den tredje epoken i Guds plan, då det Gud hade gjort med judarna skulle nå ut i hela världen.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s