”Vi är rädda om den kristna sångskatten”

Veckans nummer Publicerad i Hemmets vän: 2020-01-30 16:06

Fyra frågor till Sten Bäckman om Solistkvartetten, bildad redan på 1950-talet.

Solistkvartetten bildades redan på 1950-talet. Pensionsmässig? Icke sa Nicke.

– Vår form är intakt och vi sjunger i kyrkor kontinuerligt, säger Sten Bäckman, en av fem i kvartetten.

Jo, ni läste rätt. De är fem i kvartetten. Fyra som sjunger, plus en minst lika viktig pianist.

Under åren har en rad kända röster passerat revy. Exempelvis Göran Stenlund, Rolf Lundgren, Sten Johnsson, Mats Backlund, Fred Sjöberg  … Och legendaren vid pianot, Lennart Jernestrand, en gång sångargiganten Einar Ekbergs pianist.

Hemmets Vän träffar Sten Bäckman, en av de fyra rösterna idag, och som varit med i tio år nu. Har ersatt Mats Backlund.

– Vi sjunger ur den kristna sångskatten, men kan sägas ha en blandad kristen repertoar. Och det är vi rädda om. Det är inte många grupper som idag vårdar detta i kyrkorna. Körer och kvartetter finns inte i samma utsträckning som förr.

Ge några exempel på er repertoar.

– Vi sjunger i princip inte något som inte Hans Carlén arrat. Vi sjunger gärna potpurrier ur 1800- och 1900-talets väckelsesånger. Exempel: ”O sällhet stor”, ”Blott en dag”… Men även sånger som ”Nu är det härligt att leva”, som för övrigt har EFS-rötter. Också Mendelssohn finns med på repertoaren.

Ni samarbetar med Läkarmissionen?

– Absolut. Vi tycker att vi är ute i angeläget ärende. Vi samlar in pengar, inte minst genom Skyddsängeln, namnet på de som vill bli månadsgivare. I ett läge där svenska folket översköljs av frågor om att bli givare, så står Läkarmissionen på stabil grund. Vi vet att organisationen finns på plats, inga pengar slarvas bort. Viktigt.

Läs mer i Hemmets Vän nr 5 – 2020

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s