Judarna, tempel och exiler

Händelsekedjan i kronologin är förknippad med tre tempel och tre exiler i den judiska historien, och nu ska vi titta närmare på dessa.

bibelkronologi-for-den-sista-generationens-kristna
I häftet illustreras det grafiskt där de färgade fälten beskriver vad som händer i himlen, i Israel respektive i de omkringliggande hedna nationerna. Bilden finns i häftet och förklaras här nedan:

Figuren börjar med att Gud kallar Abraham från hans hemstad Ur Kaldeen och säger till honom att bosätta sig i Kanaan (som landet hette innan det blev Israel
Jag föreslår dig att köpa häftet som endast kostar 87 kronor med porto. Ring författaren, Anders Gärdeborn, på nummer 070-995 1010 och beställ häftet.
Där kan du läsa vad du kanske inte vet men borde veta.

IKanaan får Abraham en son, Isak som i sin tur får en son Jakob. Jakob byter längre fram namn till Israel, och hans tolv söner blir stamfäder i Israel. Jakob/Israel reser till Egypten tillsammans med sin familj (som då var hela den judiska nationen) på grund av svält i hemlandet.
Där blir israeliterna kvar under mer än 200 år, och efter ett tag blir de slavar i landet. Denna vistelse kan vi kalla en prototyp för exilerna i främmande land, och därför får den nummer noll i grafiken

Israeliterna lämnar Egypten i ett dramatiskt uttåg (Exodus), och sju veckor senare får de motta Moselagen på berget Sinai. De får också instruktioner om att bygga en ambulerande helgedom, ett tabernakel, som de ska använda under den långa ökenvandring som följer. Målet är att återvända till Kanaan, och efter 40 år i öknen börjar intagandet av landet.
När Kanaans land är intaget styrs det till en början av domare. Senare införs ett kungadöme där de första regenterna är Saul, David och Salomo. Salomo bygger det första templet som därför får hans namn.

På grund av synd låter Gud Jerusalem falla och dess tempel förstöras av en babylonisk krigshär under ledning av den mäktige kejsaren Nebukadnessar. Folket förs i fångenskap till Babylonien vilket är den första exilen. (Vid denna tid är Israel delat i två riken, och det norra riket förs i fångenskap till Assyrien.)

Efter 70 år i Babylonien får folket återvända hem igen. (Vad som händer med dem i Assyrien råder lite delade meningar om.)

Vid hemkomsten börjar man bygga upp helgedomen igen som därför blir det andra templet. Det får sitt namn efter Serubbabel som är projektledare för bygget. Sedan tystnar Gamla testamentets historiebeskrivning, och när tråden tas upp igen i Nya testamentet brukar helgedomen kallas Herodes tempel eftersom denne romerska lydkonung kraftigt rustade upp det strax före Jesu första ankomst. Det är detta andra tempel som Jesus besöker när han är i Jerusalem

Även det andra templet förstörs, denna gång av romarna under ledning av Titus, och det sker cirka år 70 efter Kristus. Vid denna händelse och några andra strax därefter sprids judarna på nytt ut bland hednanationerna. Detta är den andra exilen även kallad diasporan, och den pågår än idag.

Gud har lovat ett återvändande även från den andra exilen. Det har redan påbörjats men är inte full bordat förrän judarna har återupptagit offertjänsten igen och troligen också byggt det tredje templet. Det kallas Hesekiels tempel eftersom denne profet beskriver det i detalj i sin bok i Gamla testamentet.

Tiden från det att judarna återvänt och återupptagit offrandet till dess Jesus kommer tillbaka kallas vedermödan. Det är en sjuårig period som spelar en central roll i bibelkronologin.

Jesu första ankomst sker alltså under perioden för det andra templet. Efter sin död och uppståndelse återvänder han till himlen vid sin himmelsfärd, och därifån kommer han att komma tillbaka till jorden strax efter vedermödan vid sin andra ankomst.
En tidpunkt som fram till nu varit en väl bevarad hemlighet men som genom profeten Daniel och andra avslöjats som liggande i närtid och som behandlas i Anders Gärdeborns häfte, ”Bibelkronologi” i kommande inlägg. Kolla hans ingång genom att köpa häftet och bli övertygad.

stigmelin.com

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s