När kommer Jesus åter? Om vi vill veta, finns svaret – i bibeln, var annars?

I detta sista kapitel ska jag, Anders Gärdeborn, försöka svara på den fråga som nog många haft med sig genom hela häftet: När kommer Jesus tillbaka? För alla dem (för de är många) som tror att datumet är en väl bevarad hemlighet och att frågan därför saknar svar, hänvisar jag till det tidigare kapitlet på sidor 4-6 i  det 40-sidiga häftet, Bibelkronologi, för den sista generationen kristna: Ska vi kunna veta när Jesus kommer tillbaka? Svaret ur bibelns synpunkt blir ett tveklöst ,ja

Anders o MDV

Anders Gärdeborn, med en tidigare bok, Mästerdirigentens verk. Boken innehåller en gedigen (450 sidor, 240 färgbilder) beskrivning av Guds frälsningsplan som den framställs i Bibeln, både historiskt och profetiskt.

Egentligen är frågan redan besvarad utifrån tidigare resonemang: Jesu återkomst sker år 5999 AM. Men ett sådant årtal säger oss naturligtvis ingenting så länge vi inte vet var vi är idag i den bibliska tideräkningen. Hur långt har vi hunnit sedan skapelsen, och hur långt är det kvar till år 5999 AM? För att svaret ska bli relevant måste vi därför omvandla detta årtal från år efter skapelsen till år efter Kristus. Detta låter sig göras, men inte utan att blanda in minst en utom-biblisk tidsuppgift. Vi befinner oss alltså inte längre på den helt säkra bibliska grunden.

Det gäller att finna en händelse som går att datera både utifrån Bibeln (uttryckt som år efter skapelsen) och utifrån den sekulära historien (uttryckt som år före eller efter Kristus). Vi väljer templets förstörelse under romarna eftersom den inträffade relativt sent vilket innebär att dess sekulära datering har en relativt liten osäkerhet. Händelsen inträffade 4032 AM (enligt Bibeln) och 70 e.Kr. (enligt sekulär historia). Och om 4032 AM motsvarar 70 e.Kr. är det bara att räkna efter vad återkomståret 5999 AM motsvarar. Se figur 15.

Årtalen i figuren bygger på följande beräkning: Räknat bibliskt förlöper det 1967 år mellan templets förstörelse 4032 AM och återkomsten 5999 AM. Räknat sekulärt förlöper samma 1967 år från templets förstörelse 70 e.Kr. vilket innebär att Jesus kommer tillbaka år 2037 e.Kr. Denna siffra måste dock justeras för det faktum att det bibliska och det gregorianska året inte börjar vid samma tillfälle. Jesus kommer på försoningsdagen i början av år 5999 AM då det gregorianska året ännu inte hunnit slå över till 2037 e.Kr. Därav förskjutningen på cirka 3 månader mellan bibliska och gregorianska årtal i figuren. Det innebär att vi får ta emot Jesus vid hans återkomst på försoningsdagen på hösten.

Som sagt, en osäkerhet i årtalet för templets förstörelse kommer att ärvas som en osäkerhet i årtalet för Jesu återkomst. Experterna är inte heller helt eniga även om de flesta skulle säga att förstörelsen skedde 70 e.Kr. Det verkliga årtalet kan dock skilja sig från denna siffra med högst ett eller ett par år. Så vi kan redan idag veta med en tämligen god noggrannhet när Människosonen återkommer!

Vilket datum inträffar försoningsdagen 2036 e.Kr? Enligt almanackan sker det den första oktober. Men almanackan baseras på i förväg beräknade astronomiska händelser, och enligt tidigare resonemang kommer judarna eventuellt att gå tillbaka till den observationsbaserade kalendern när templet och prästerskapet åter finns på plats. Det innebär att vi ännu inte kan räkna ut den exakta dagen för återkomsten även om vi hade varit säkra på att templet förstördes år 70 e.Kr. Men när Antikrist ställer upp sin förödelsens styggelse, då vet vi att det är 1290 dagar kvar!

I introduktionen nämnde jag att det sedan Jesu första ankomst funnits många människor som försökt förutsäga hans andra ankomst, och alla har – såvitt jag vet – kommit till korta. Den främsta orsaken är med all sannolikhet att man använt årtal från den världsliga historien i sina ekvationer, och dessa är till sin natur mer osäkra än de bibliska. Många har misslyckats när de försökt förutsäga dagen för återkomsten, och resultatet har blivit att kristna idag är ”brända” och inte vill upprepa samma misstag. Men lika väl som det finns risker med att försöka räkna ut tidpunkten så finns det risker med att inte göra det. Tänk om djävulen använder tidigare misstag som ”pojken som ropade varg”. Tänk om alla tidigare rop på att ”tjuven kommer” gjort oss ouppmärksamma på när den verklige tjuven står för dörren! (Och då är det dagen och inte Jesus som är tjuven enligt 1 Tess 5:2.) Kanske vår fiende använder den långa raden av misslyckade ”date-setters” till att avskräcka seriösa kristna från att ens försöka få svar på frågor om återkomsten?

Kunskapen om tidpunkten för återkomsten är ovärderlig. Det är en påminnelse om att tiden för evangelisation är kort, det uppmanar oss att börja förbereda för den tuffa tid som ligger framför och det kommer att bli en ovärderlig hjälp till att hålla ut tills prövningarna är över. Den som håller ut till slutet ska bli frälst. (Mark 13:13) Paulus jämför det kristna livet med en tävlingskamp och uppmanar till hårdträning för att vinna priset (1 Kor 9:24-27). En löpare kan pressa ut sina sista krafter genom att veta exakt var mållinjen går. Detsamma gäller kristna. Varför skulle Bibeln uppmana oss till en idrottsmans disciplin men samtidigt undanhålla oss kritisk information om kampens varaktighet?

Stigmelin.com

Annons

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s