Kristdemokraterna i framkant

KDs Andreas Carlsson förklarar i en artikel i Dagen varför Kristdemokraterna vill att varje land tar hand om sina egna brottslingar. I egna fängelser, jag delciterar. Därför skall dessa avtjäna ett ev. straff där man är medborgare. Det är budskapet.

Därför skall vi hjälpa deras hemländer att bygga fängelser. Och det får kosta vissa biståndspengar, pengar som i dag går till förtryckarregimer.

Act, diakonia, PMU och svenska missionsrådet anser att förslaget är ett avsteg från Sveriges stolta bidragstradition, vilket är ett missförstånd.

Kristdemokraterna har länge varit starkt kritiska till att svenskt bistånd går till länder och projekt som inte respekterar demokrati och mänskliga rättigheter. Vi har kritiserat att svenskt bistånd går till de palestinska områdena trots antisemitism, terrorstöd och avsaknad av fria val. Vi har även kritiserat Sveriges fortsatt bistånd till Irak trots att regimen i Bagdad accepterar den systematiska förföljelsen och fördrivningen av kristna i norra Irak. Det finns fler exempel där svenskt bistånd kan omfördelas.

Nu sätter vi kraft bakom orden genom att villkora biståndet till fler länder som brister i respekten för demokrati och mänskliga rättigheter, skriver Andreas Carlsson i Dagen

Det finns plats att omfördela biståndet till förmån för projekt med syfte att stärka rättsväsendet genom att bygga och utveckla fängelser i länder som kvalificerar sig för bistånd.

Att vi även vill ge utökat uppdrag till Kriminalvården att hyra fängelseplatser utomlands, har fått Sveriges biståndsminister Peter Eriksson att kalla vår omprioritering för en ”populistisk sak”. I verkligheten är denna samverkan med andra länders motsvarighet till Kriminalvården bara en stor fördel för Sverige.

På grund av platsbrist på svensk fängelser går många dömda brottslingar fria i vårt samhälle i väntan på börja avtjäna sitt straff. Den svenska kriminalvården behöver därför stärkas. Samtidigt var förra året ca 30 % av de intagna på svenska fängelser utländska medborgare. De behöver nu i högre grad avtjäna sitt straff i hemlandet.

2 tankar på “Kristdemokraterna i framkant

  1. Knepigt att bygga fängelser för biståndspengar ser bara på Annan nöd lesbo tillex..så fins nöd överallt i värden där pengar behövs

    Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s