Älskad – saknad

Segertoner

Allt som har liv, växer och utvecklas. Så börjar introduktionstexten i Segertoner, pingströrelsens sångbok sedan många år. Den startade som ett litet häfte med 61 sånger och utökades år från år till år tills den fått det omfång den i dag har, över 600 sånger. Senaste tillägget fullföljdes på tidigt 60-tal och presenterades då för vår församling och överlämnades till oss – för att brukas.

Många besökare i våra möten kunde sångtexten och sjöng med i sångerna tillsammans med församlingen och deltog därigenom i mötet. I mötets avslutning sjöng dock ”strängmusikens” ungdomar. För många en tilltalande ”reklamtavla”.

Många har vittnat om sångernas betydelse i den kristna verksamheten.

Jag kommer väl ihåg min egen upplevelse av ett av mina första möten med sången i Filadelfiakyrkan i Stockholm. Framförandet av dem upplevde jag som verkligen oemotståndliga och samstämmiga med predikan om att se till att hitta vägen hem Jag är verkligen glad över att jag där fann den väg som Jesus öppnande på Golgata. (Det var 65 år sedan). Allt berodde inte på sången men den utgjorde ett betydande inslag i slutresultatet

Jag är övertygad om att det är många som genom året blivit välsignade av texterna i Segertoner och skulle uppskatta att få sjunga dem igen.

Tiderna förändras emellertid och nu sjunger vi andra sånger. Även om stilen är annorlunda och anledningen ofta för intern uppbyggelse, sjunger vi i alla fall.

Jag är dock ganska övertygad om kombinationen, Predikan om omvändelse, sång om omvändelse och Jesus betydelse i detta, är en oslagbar kombination i verksamheten och i samklang med Guds vilja. Historiens vittnesbörd är ostridig.

Ibland undrar jag om det är samma evangelium i dag. Några skillnader finns nog. Vi lever i den sista tiden, med vissa svårigheter att navigera.

Hur som helst, sången har en säregen förmåga att smälta hjärtats hårdhet.

Kan de nya sångerna bidra till detta, är mycket vunnet.

Kan vi sedan återta det svenska språket i allt vad vi gör vinner vi ännu en grenseger.

Stigmelin.com

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s